Ny video visar CSG:s olagliga metod

Nytt videomaterial ger exempel på hur det kan gå till när CSG på SL:s uppdrag gömmer sig för att bevittna brott istället för att förebygga dem. Resultatet: SL får betala klottersaneringen och samhällsresurser tas i anspråk för att utreda brott som hade gått att avstyra. Videon bekräftar den bild som redan framkommer i Grip till varje pris.

Det är en natt i november 2012. Två killar i 20-årsåldern ska måla ett pendeltåg vid uppställningsplatsen i Jakobsberg. Men de vet inte att klotterväktarna från CSG har koll på dem. Ur polisanmälan:

»Väktare observerade två män som gick på spåret längs med ett stillastående pendeltåg. De två männen stannade till och började klottra längs med ena sidan av en pendeltågsvagn. NN klottrade på den vänstra halvan av vagnen samtidigt som NN klottrade på den högra sidan. Under tiden som NN och NN klottrade, stod NN och NN och höll utkik.«

Vad väktarna inte vet är att de två personerna som inte målar har gömt en videokamera vid sidan av spåret som spelar in hela händelseförloppet. Videon visar med all önskvärd tydlighet hur CSG gömmer sig och bevittnar brott istället för att förebygga brotten och/eller avbryta dem på ett tidigt stadium.

Strategin är otillåten, men godkänd av SL. Det har SL:s egen utredning visat.

I videon hörs också hur CSG-väktare använder maktspråk och benämner graffitimålare »horungar« och »losers«.

Enligt polisanmälan upptäcker väktarna de båda graffitimålarna innan de har målat på tåget. De har alltså goda förutsättningar att ge sig tillkänna och be personerna lämna platsen. De har inte rätt att gripa dem i det läget, eftersom obehörigt spårbeträdande inte kan leda till fängelsestraff (läs mer om regelverket för envarsgripande i Grip till varje pris). Men väktare som är synliga fungerar brottsförebyggande. Det är inte särskilt troligt att tåget skulle ha blivit målat om väktarna hade gått fram till spåret och pratat med personerna.

Istället för att sedan ingripa när målandet har påbörjats avvaktar väktarna femton minuter innan de ger sig tillkänna. Det är inte för att något tåg ska passera – platsen är helt öde utöver att ett tåg målas. När de väl ingriper är de inte reglementsenligt klädda i den varselklädsel som krävs när behöriga ska beträda spårområdet. Huruvida väktarnas uniformer är korrekta i övrigt är svårt att avgöra, men det ser ut som att de bär CSG:s godkända firmakläder vid tillfället. De mer iögonfallande uniformsjackorna har dock lagts åt sidan till förmån för mer ordinära tröjor. En diskret men kanske sval klädsel för november.

En av målarna, Johan, berättar att de hade kollat av platsen noga utan att upptäcka några väktare. Men plötsligt dyker de alltså upp från flera håll.

Se även: Video visar hur CSG jobbar i civila kläder

– En väktare kom springande över spåret och så kom det ännu fler runt ena sidan på tåget. Jag trodde egentligen att det var lugnt för länge sedan. Vi var ju mer eller mindre klara när de dök upp, säger han.

Polisutredningen drar ut på tiden och läggs ner sedan brottet preskriberats. Kostnaden för återställandet av vagnen hamnar därmed helt på SL. Om CSG hade arbetat förebyggande hade brottet sannolikt aldrig begåtts.

Se även: Här är CSG:s olagliga fotoregister över klottrare

Är det verkligen otillåtet? Är det verkligen systematiskt? Vad gör CSG mer? Läs boken så får du hela historien om den rättsvidriga verksamheten med otillåten fotoregistrering av ungdomar, civilklädda väktare i strid med regelverket och dold, polisliknande spaning. Verksamheten har pågått i och utanför tunnelbanan sedan 1996 på SL:s uppdrag. Den hyllade grävboken av Kolbjörn Guwallius belägger den ljusskygga verksamheten genom omfattande dokumentation och intervjuer. Köp Grip till varje pris i välsorterad bokhandel eller i förlagets webbutik, direkt av författaren, på Bokus eller på Adlibris. Recensioner bl.a.: Storartad journalistik. — Situation Sthlm; Välbehövlig granskning, kittlande som det största äventyr. — Sydsvenskan; En klassisk granskning, ett gräv över tid, en viktig bok. — Scoop

6 läsare har kommenterat

 1. Snorungar

  Om väktaren som för övrigt är privat anställd skulle givit sig till känna så skulle dom trevliga åsiktsuttryckarna (brottslingarna) bara ha kommit tillbaka vid en senare tidpunkt.

  Gemför situationen med en snattare på ica. ska väktaren stå i ingången och berätta att det finns väktare i butiken så går snattaren till nästa butik.

  ”Strategin är otillåten” Ja för poliser att provosera fram brott. Men inte för personer som skyddar sin ägodom.

  Väx upp och skaffa er ett jobb ist era losers 🙂

  1. Kolbjörn Post author

   Hej,

   Det går inte att jämföra med butikskontrollanter eftersom dessa har ett generellt undantag. Detta gäller inte för bevakning av tåg. Strategin är inte tillåten, men det är klart att det är fritt fram att önska att det vore tillåtet. Läs mer om reglerna i boken.

   1. Ab

    Kan du hänvisa till vilken paragraf som säger att det är olagligt att observera ett pågående brott.

    I mitt tyckande avvaktar de för att få fram mer personal då dessa ”horungar” väljer att springa. Ska en ensam väktare ingripa mot fyra och riskera att bli nedsparkad eller?

  1. Kolbjörn Post author

   Det är svårt för SL att kräva någon ersättning när ingen blir dömd eller själv erkänner. I övrigt är detta förstås inte en fråga om konstnärskap ur SL:s perspektiv utan om ovälkommen skadegörelse. Den eventuella konstnärliga kvaliteten på enskilda målningar är ointressant i sammanhanget.

Lämna ett svar