Här är CSG:s olagliga fotoregister över klottrare

CSG för ett fotoregister över gripna och misstänkta klottrare – fastän det är otillåtet enligt personuppgiftslagen. Den här videon ger historien bakom registret och visar hur det är uppbyggt.

Den som gör något förbjudet har förstås all anledning att dölja det. Därför är det inte särskilt troligt att spaningsregistret finns fysiskt på någon av CSG:s datorer. Det är lika enkelt att förvara lite mer diskret, som på USB-minnen eller webbhotell. Och mycket säkrare, om någon myndighet skulle få för sig att göra en gryningsräd. Det kommer aldrig att upptäckas.

Istället måste någon begå ett misstag.

Jag har tagit del av två kopior av CSG:s olagliga register. Det handlar inte om någon avancerad databas, utan rör sig om några mappar med porträttfotografier, där filerna är namngivna med uppgifter om personen på bilden. Men det är strukturerad information om brottsmisstänkta och därför räcker det för att vara olagligt. Att söka eller ögna igenom en mapp i Windows efter något är en enkel operation. Sortering i bokstavsordning kommer på köpet.

Den ena registerkopian kommer direkt från CSG:s lokal och kan knytas till Markku, medarbetare i informationsgruppen på CSG eftersom han har lagt in en samling privata foton på samma USB-minne.

Den andra registerkopian kommer från en före detta anställd, Thomas, som hävdar att han har fått låna hem registret på ett USB-minne av David, också medarbetare i informationsgruppen, med syfte att lära sig ansikten.

Såvitt det är känt arbetar både Markku och David fortfarande i informationsgruppen, åtminstone gjorde de det under sommaren 2014.

Företrädesvis är registret sorterat på taggar, eftersom det är det första ordet i filnamnet. Det är också det som mest uppenbart fyller någon funktion: när CSG har gripit någon kan de enkelt jämföra en tag med ett porträttfoto och konstatera att de har rätt person.

Sedan följer i de flesta fall crewtillhörighet och i många fall namnet på en tunnelbanestation.

Se även: Video visar hur CSG jobbar i civila kläder

Tack vare en källa med ett brett kontaktnät inom graffitikretsar har det kunnat konstateras inte bara att taggar, crews och fotografier nästan alltid hänger rätt samman utan även att personerna bor eller har bott nära de tunnelbanestationer som anges.

Tunnelbanestationerna är förstås relevanta i relation till CSG:s uppdrag för SL, eftersom det är sannolikt att personerna stiger på eller av just där.

I några fall är även privata relationer mellan personer i registret noterade. Ett fåtal personer förefaller finnas med i registret enbart för att de har en privat relation till någon annan i registret, till exempel flick- eller pojkvänner och syskon.

Se även: Ny video visar CSG:s olagliga metod

Mycket mer om registret finns i boken Grip till varje pris. Markku, David, Thomas, Erik och Victor heter egentligen någonting annat.

Är det verkligen otillåtet? Är det verkligen systematiskt? Vad gör CSG mer? Läs boken så får du hela historien om den rättsvidriga verksamheten med otillåten fotoregistrering av ungdomar, civilklädda väktare i strid med regelverket och dold, polisliknande spaning. Verksamheten har pågått i och utanför tunnelbanan sedan 1996 på SL:s uppdrag. Den hyllade grävboken av Kolbjörn Guwallius belägger den ljusskygga verksamheten genom omfattande dokumentation och intervjuer. Köp Grip till varje pris i välsorterad bokhandel eller i förlagets webbutik, direkt av författaren, på Bokus eller på Adlibris. Recensioner bl.a.: Storartad journalistik. — Situation Sthlm; Välbehövlig granskning, kittlande som det största äventyr. — Sydsvenskan; En klassisk granskning, ett gräv över tid, en viktig bok. — Scoop

Lämna ett svar