Video visar hur CSG jobbar i civila kläder

Flera videoklipp som jag har tillgång till visar hur CSG-väktare arbetar i civila kläder, i strid med reglerna för bevakningsföretag. Åtskillig skriftlig dokumentation och omfattande vittnesmål styrker systematiken i det civilklädda arbetet. Det här är ett av videoklippen. Väktaren är identifierad och videon har kunnat knytas till skriftlig dokumentation från polisen.

Det är bara butikskontrollanter och personskyddsväktare som får arbeta i civila kläder, men CSG:s egendomsväktare gör det ändå för att undgå upptäckt. På det här sättet kan de agera som något slags civilpoliser – fast utan utbildning och i ett privat företag.

Här följer är en förkortad version av ett kapitel ur Grip till varje pris. I boken finns förutom mycket annat fler exempel på liknande tillfällen samt en genomgång av vilka regler som gäller.

Händelsen i videon utspelar sig 2009, men ingenting pekar på att verksamheten har upphört. CSG förnekar nu som tidigare att de någonsin har arbetat civilt, men företaget är inte trovärdigt eftersom det är överbevisat. Det senaste videodokumenterade fallet av civila väktare som jag har tillgång till idag inträffade så sent som förra sommaren.

Civilt ingripande på tunnelbanan filmas

April 2009. Väktaren Johar upptäcker ett större sällskap som kommer ut från en pub på Sankt Eriksgatan. Han fattar misstankar och börjar hålla koll på dem. Puben ligger drygt hundra meter från närmsta nedgång till tunnelbanan, så det är tydligt att Johar rör sig utanför det område han ska bevaka.

Adam som är med i sällskapet berättar att det är en blandning av folk som målar graffiti och folk som inte gör det. Någon tar fram en penna och skriver namnen på närvarande crews på en gatsten, och snart eskalerar det till att bli fler taggar.

Johar ser hur sällskapet går mot Fridhemsplans tunnelbanestation, och noterar att några av dem klottrar på fönstret vid tunnelbaneentrén.

– Vi satte oss på tunnelbanan, berättar Adam. Jag kommer ihåg att någon skrek att det nog kommer väktare snart, att det inte har gått obemärkt förbi. Jag har hamnat med pennan, så jag kastar ifrån mig den till någon som kastar iväg den.

Tåget åker tre stationer till Rådmansgatan, där det blir stående länge. Adam undrar varför tåget inte rör på sig. Men plötsligt stormar ordningsvakter in som börjar slita personer ur sällskapet ut på perrongen.

– Flera har inte ens deltagit utan bara varit med. Av hela gänget på kanske femton personer lyckas väktarna peka ut samtliga som har någon som helst anknytning till graffiti, fastän det bara är några stycken som har varit delaktiga.

När ordningsvakterna kommer på tåget är en av Adams kompisar snabb med att få fram en kamera och börjar filma.

– Vad håller de på med? säger en ung kvinna upprört i filmen.

I filmen syns hur en av de gripna bärs ut ur tåget av uniformerade ordningsvakter, varefter den civilklädde väktaren Johar, vars ansikte tydligt syns i filmen, informerar ordningsvakterna om vad personerna ska gripas för.

– Han som filmar här är medhjälp till klotter och [ohörbart] han också med i gänget, säger Johar i filmen.

 Se även: Ny video visar CSG:s olagliga metod

Johar bär eventuellt CSG:s diskreta, mörka uniformsbyxor, men är barhuvad och har en grå täckjacka av märket Emporio Armani. Hans väktarkollega på tåget är också barhuvad och bär en svart duffelrock eller liknande. Kollegans ansikte syns också i filmen, men han är inte identifierad och nämns inte heller i polisanmälan.

Johar omnämns som »civil« i de båda vittnesförhör med honom som finns, genomförda i juni och september:

»Johar arbetade den [––] april 2009 som civil väktare på tunnelbanan.

Vid Fridhemsplans tunnelbanestation uppmärksammade Johar och hans kollega ett större gäng ungdomar som klottrade.

I tidigare förhör har Johar uppgett att han sett 5 personer klottra på vägen ner till tunnelbanan samt sett 2 personer fotografera det dom 5 andra klottrade.

De 7 personerna hade sedan gått på tåget och Johar hade gått in i samma vagn, Johars kollega hade gått in i en annan vagn. I vagnen hade Johar sett Adam klottra. Johar hade varit 15-20 meter ifrån Adam. Johar hade sett att Adam haft en penna i handen och klottrat, men Johar såg inte vad det var Adam klottrade.«

– De tog in oss i något slags städskrubb som höll på att byggas om, minns Adam. Där låg en massa plankor med spikar i. Vi fick sitta på huk mot en vägg, och blev beordrade att luta oss mot väggen.

En längre version av det här kapitlet finns på sidorna 98–101 i Grip till varje pris. Johar och Adam heter egentligen någonting annat.

Se även: Här är CSG:s olagliga fotoregister över klottrare

Är det verkligen otillåtet? Är det verkligen systematiskt? Vad gör CSG mer? Läs boken så får du hela historien om den rättsvidriga verksamheten med otillåten fotoregistrering av ungdomar, civilklädda väktare i strid med regelverket och dold, polisliknande spaning. Verksamheten har pågått i och utanför tunnelbanan sedan 1996 på SL:s uppdrag. Den hyllade grävboken av Kolbjörn Guwallius belägger den ljusskygga verksamheten genom omfattande dokumentation och intervjuer. Köp Grip till varje pris i välsorterad bokhandel eller i förlagets webbutik, direkt av författaren, på Bokus eller på Adlibris. Recensioner bl.a.: Storartad journalistik. — Situation Sthlm; Välbehövlig granskning, kittlande som det största äventyr. — Sydsvenskan; En klassisk granskning, ett gräv över tid, en viktig bok. — Scoop

Lämna ett svar