Avslöjanden bekräftade i ny utredning — e-bok ute nu!

Idag kommer boken Förneka till varje pris, som är en uppföljare till grävande journalisten Kolbjörn Guwallius uppmärksammade reportagebok Grip till varje pris. Samtidigt visar det sig att SL:s egen utredning bekräftar många av bokens avslöjanden om olagliga metoder i jakten på klottrare.

→ Beställ e-böckerna här eller i nätbokhandeln.

→ Läs debattartikeln med anledning av utredningen på Nyheter24.

Utredningen av advokatbyrån Mannheimer Swartling visar att SL hela tiden har känt till och sanktionerat att vaktbolaget CSG använder otillåtna metoder, samt att bevakningsbolaget CSG får en bonus för särskilt lyckade gripanden, något som CSG tidigare har förnekat. Bara det senaste året har CSG fått sådan bonus av SL på 730 000 kronor, vilket hittills har varit okänt eftersom uppgörelsen har omfattats av sekretess.

Utredningen har tagit utgångspunkt i boken Grip till varje pris och avfärdar inte en enda av uppgifterna i boken:

»[Det kan] konstateras att ett flertal av de uppgifter som framkommit i media och annan rapportering framstår vara underbyggda på ett sätt som gör att de inte utan vidare kan eller bör avfärdas,« menar utredarna.

Kolbjörn Guwallius är på plats under bokmässan i Göteborg fredag–lördag 26–27 september. Han liveintervjuas på bokmässan av Föreningen Grävande Journalister lördag 27 september kl 13.20. Missa inte heller bokpresentationerna.

Grip till varje pris har förutom SL:s utredning hittills resulterat i en utredning hos Datainspektionen och debatt i både riksdag och landstingsfullmäktige. I e-boken Förneka till varje pris framkommer en mer komplett bild av CSG:s otillåtna fotoregister, och flera nya vittnesmål stärker bilden av ett företag som arbetar smutsigt.

Några av de viktigaste avslöjandena i de båda böckerna:

• CSG för ett olagligt fotoregister över unga graffitimålare med över 700 foton.

• CSG griper människor godtyckligt, anklagar dem för brott de inte har begått och misshandlar och förnedrar dem. Såväl falsk tillvitelse som brottsprovokation förekommer.

• CSG arbetar otillåtet med civilklädda väktare som bedriver polisiär spaning över hela Stockholms län, även ute på stan.

• CSG arbetar med gömda väktare som bevittnar brott i syfte att kunna gripa och få skadestånd utdömda, istället för att verka förebyggande. Metoden är sanktionerad av SL trots att den är otillåten.

• CSG arbetar med polisiär utredningsverksamhet när de söker igenom gripnas tillhörigheter i jakt på bevismaterial, trots att de bara ska hålla gripna i väntan på polis.

Utredningen i fulltext

Här kan du själv ta del av utredningen som Mannheimer Swartling har gjort på uppdrag av SL.

Kommentera