Vad ska CSG säga om registret?

När det avslöjades att Civila Spaningsgruppen på Falck Security, CSG:s föregångare, förde ett olagligt register över misstänkta klottrare, valde Falck Security att erkänna registrets existens – trots att det faktiska registret inte ens hade läckt ut. Vad kommer CSG att säga om det register som handfast presenteras i boken?

Året var 2002 och Sveriges Radios Folkradion avslöjade att uppgifter fanns om ett olagligt datoriserat register. Det faktiska registret hade ingen sett, men Falck gjorde en internutredning, upptäckte registret och fann för gott att erkänna dess existens för Datainspektionen.

Falck Security hade kunnat neka, men erkände. Sannolikt eftersom det enligt personuppgiftslagen är straffbart att ljuga för myndigheten och kan leda till fängelsestraff för ansvariga personer om lögnen uppdagas.

Även om Falck Security erkände registrets existens, hävdade de att det hade skapats av en enskild timanställd på eget bevåg, utan ledningens kännedom. Den här förklaringen kom de undan med, trots att ljudupptagningar finns där den före detta väktaren »Martin« fick en detaljerad redogörelse av chefen för Civila Spaningsgruppen »Josef« om det planerade registret, innan det förverkligades. Allt detta redovisas i boken (sidorna 46–50 och 56–58).

Men Falck Security förlorade avtalet med SL på kuppen. Registret ter sig i efterhand som det som blev droppen för SL. Ändå rekryterades »Josef« som chef när CSG bildades i samarbete mellan SL och Citypendeln – och tog stora delar av väktarstyrkan med sig.

Inte så konstigt att registerhistorien upprepar sig när samma nyckelpersoner anlitas igen. Men registret tycks ha varit den del av metoderna som SL inte kände till. Är det på samma sätt idag, att SL har vetat om allt utom registret? I så fall är det en knivig situation för CSG. Registret kan bli droppen en gång till.

Det är alltså mycket som står på spel för CSG nu. Antingen talar de sanning om registret och riskerar SL:s vrede, eller så förnekar de registret och riskerar en polisanmälan om lögn.

Säker är dock en skillnad mot förra gången: CSG kan inte hävda det som Falck hävdade – att en enskild timanställd skapat registret på eget bevåg. Före detta anställda har oberoende av varandra vittnat om registrets existens och den person, »Markku«, som har kunnat knytas till den registerkopia som presenteras i boken, är en mångårig medarbetare som än idag arbetar i CSG innersta kärna – informationsgruppen.

Senast den 1 juli måste CSG ha svarat Datainspektionen. Då får vi veta vilken väg de väljer att ta.

Utdrag ur Falck Securitys brev från 2003 till Datainspektionen där den tidens register bekräftas:

falckregistret

 

 

Utdrag ur Grip till varje pris där omständigheterna kring CSG:s nutida register beskrivs (sidan 182):

csgregistret

Lämna ett svar