SL-väktare hotade förstöra kamera

En väktare i tunnelbanan hotade att förstöra Simons kamera – trots att det är tillåtet att filma där. Det visar Simons video från tillfället.

Simon, 24 år, klev av nattens sista tunnelbanetåg i Skarpnäck den 21 januari. Han är själv graffitimålare som tidigare har gripits av SL:s vaktbolag CSG, så han tog notis om att en väktare från bolaget fanns på perrongen. Men han tänkte inte att det var något problem att han filmade graffitimålningarna som fanns utanpå tåget.

Simon ville filma eftersom han är bekant med de som hade gjort målningarna.

”Ska du också fota?”, frågar väktaren när Simon kommer gående med sin kamera som spelar in händelseförloppet. Men när Simon vänder kameran mot väktaren, blir väktaren snabbt hotfull och hotar att förstöra Simons kamera på plats:

”Du fotar inte mig. Fotar du mig skickar jag den där i backen, det ska du ha klart för dig”.

”Varför det?” frågar Simon.

”Därför!”, svarar väktaren.

”Jag trodde det var en allmän plats.”

”Nej, nej. Jag är ingen allmän plats. […] Bara så vi är på det klara med det.”

Situationen lugnar snabbt ner sig när Simon vänder kameran mot tåget istället.

– Jag blev förvånad över den hårda attityden, för jag har blivit gripen av CSG flera gånger och då har de varit trevliga. Det här var så plötsligt och kändes oprovocerat, säger Simon.

Enligt SL:s hemsida är det tillåtet att fotografera och filma för privat bruk i tunnelbanan. Även om det inte hade varit det har väktare ingen rätt att hota med förstörda kameror.

– Man får ju faktiskt dokumentera. Väktaren var ju där i en roll där han skulle upprätthålla lag och ordning. Jag är ingen ängel, men det här är ju en del av yttrandefriheten. Bara för att jag gör vissa fel har inte väktare rätt att göra fel, säger Simon.

Trafikförvaltningen på Stockholms läns landsting vill inte kommentera den enskilda videon utan att ha granskat den, men när jag återger vad väktaren har sagt säger trafikförvaltningens presskontakt Christian Hoffmann att det inte låter som ett korrekt förfarande från väktarens sida.

– De ordvalen vill vi inte att vår personal använder, utan man kan säga till på ett snyggare sätt om man inte vill vara med på foto. Om man får en kamera i ansiktet är det kanske inte så trevligt men man kan alltid snällt be att inte få vara med på bild. Det är en uppmaning alla kan använda, även väktare i SL-trafiken, säger Christian Hoffmann.

Efter att ha hört sig för inom trafikförvaltningen återkommer Christian Hoffmann och förtydligar:

– Det som gäller i tunnelbanan är det som gäller allmänt, alla har ju rätt att filma på allmän plats. Idag har ju nästan alla smartphones och så med kameror, så det händer att folk filmar olika typer av händelser i tunnelbanan och det är nästan vardag idag. En väktare som jobbar i offentlig miljö ska kunna hantera en sådan situation.

Kommentera