Bloggen Boken Podcast Författaren Pressklipp Pressmaterial Kontakt Köp Facebook Twitter Instagram

Bloggen uppdateras inte

Inga nya inlägg kommer att göras på denna blogg i och med april 2020 och den har genomgått en teknisk konvertering från blogg till statisk html för att inte i onödan ta serverresurser i anspråk samt för att inte behöva underhållas. Bloggen finns kvar för arkivändamål. För uppdaterad information hänvisas till kolbjörn.se.

Ny utgåva av Grip till varje pris 2019!

2014 avslöjade journalisten Kolbjörn Guwallius i boken Grip till varje prishur rättsvidriga metoder användes i jakten på klottrare i tunnelbanan. Klottret skulle stoppas med metoder som ofta var värre än klottret i sig. Ett olagligt fotoregister, civilklädda väktare som opererade över hela Stockholms län och ett medvetet val att inte förebygga brott var del av metoderna.

Nu kommer boken i nytryckt, utökad upplaga! Allt material från den förlängda e-boken som kom fyra månader efter den tryckta boken och en ny avslutande del finns med. För första gången finns nu dessutom e-boken i formatet ePub.

ISBN inbunden, 316 sidor: 978-91-87777-59-2
ISBN e-bok, ePub: 978-91-87777-81-3

Ute nu!

Ny bok om ordningsvakter — ute nu

Polisens ställföreträdare granskas på djupet. Ordningsvakter var tänkta som en tillfällig lösning på polisbristen och det var inte meningen att de skulle finnas överallt. 40 år senare ersätter de allt oftare polisen och röster höjs för att de ska få fler av polisens uppgifter – trots en mycket kort utbildning som öppnar för övergrepp och leder till riskfyllda situationer för ordningsvakterna.

Journalisten Kolbjörn Guwallius skriver för första gången ordningsvakternas historia och beskriver deras världsunika roll i samhället utifrån intervjuer, rättsfall och ett avslöjande wallraffreportage.

Boken finns i bokhandeln nu.

Läs mer på ordningsvakter.kolbjorn.se…

Nästa: ordningsvakter

Sedan i våras har jag arbetat på min kommande bok om ordningsvakter. Nu är jag nu på jakt efter era berättelser om möten med ordningsvakter – och efter (nuvarande och före detta) ordningsvakters berättelser om utbildningen och jobbet. Läs mer…

Ny vd för CSG

CSG har ny vd sedan den 22 februari. Pelle Johansson kommer från CSG:s moderbolag, den internationella kollektivtrafikkoncernen Keolis, där han har varit anställd sedan många år och arbetat med andra frågor än bevakning. Han har dock längre tillbaka en bakgrund som väktare och ordningsvakt på Securitas.

– Jag tycker att det här är en intressant bransch. Eftersom det är en del av moderbolaget som jag kommer från och möjligheten fanns tyckte jag att det verkade spännande, säger Pelle Johansson i en kort telefonintervju.

Continue reading

Lyssna gratis på hela boken!

Podcastfinal! Sista delen av podden är ute och nu kan du lyssna på hela boken i podcastformat. Dessutom finns en helt nyskriven uppföljning på slutet. Podden omfattar 12 avsnitt på sammanlagt 12 timmar. Lyssna i någon av apparna Podcaster på Iphone, Acast på Iphone/Android, Itunes på datorn – eller spara alla avsnitten i ditt eget ljudbibliotek och lyssna hur du vill i en mp3-spelare.

Om du uppskattar podden och vill bidra till den underfinansierade produktionen, swisha valfritt belopp till nr 123 155 6042. Bidrar du med över 100 kr får du dessutom en DVD med författarens dokumentärfilm Rätten till staden (ange adress).

Läs mer om podcasten här.

Lyssna gratis på boken som avslöjar SL:s falskspelande väktare

griptillvarjeprisIdag den 4 november är det premiär för podcasten/ljudboken av Grip till varje pris. Varje onsdag en tid framöver publiceras ett nytt avsnitt av boken.

Grip till varje pris har bland annat kallats »storartad journalistik«, »välbehövlig granskning«, »gedigen granskning«. Den är »kittlande som det största äventyr« och »dramatisk, spännande och välskriven«. Allt enligt fina recensioner.

Lyssna nu – och upptäck en värld av brott mot allt vad rättssäkerhet heter, i mörka tunnelbanetunnlar dit dagsljuset aldrig når. Det här är historien om hur SL anlitat väktare som bryter mot lagar och regler i snart tjugo år – en praktik som trots att den har avslöjats inte stoppas.

Grip till varje pris finns i Itunes/Podcaster, Acast och här på bokbloggen.

Continue reading

© Kooliproduktion 2020
CreeperMediaCreeper