Om boken

Ny bok avslöjar: olagligt fotoregister med hundratals unga

grip-till-varje-pris-registerKampen mot klottrarna sätter rättssäkerheten ur spel. Det visar journalisten Kolbjörn Guwallius i nya boken Grip till varje pris: Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna 1996–2014 med efterord av Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Boken som avslöjar bevakningsföretaget CSG:s smutsiga metoder kommer ut på Verbal förlag den 7 maj.

Här finns allt: registerskandal, lögner och allvarliga regelbrott i ett stycke dunkel nutidshistoria som spänner över två decennier. Tidigare okänt bevismaterial gör uppgifterna i boken otvetydiga. Omfattande brott mot reglerna finns dokumenterade även under det senaste året.

CSG har i medierapporteringen de senaste veckorna förnekat bokens avslöjande, liksom de i en granskning för två år sedan förnekade indicier om samma brott som nu kan bevisas fullt ut. CSG hävdar att de följer alla lagar och regler, trots att de själva faktiskt belägger nästan alla brott i egna dokument som blivit offentliga genom att de har lämnats till uppdragsgivarna.

– Det är fullt förståeligt att de nekar. Ett erkännande av omständigheterna skulle i princip innebära att företaget skulle upphöra, med tanke på att detta är så långtgående. Därför är det klart att de griper efter halmstrån nu. Men det är kanske uppdragsgivarna som verkligen bör ställas till svars, säger Kolbjörn Guwallius.

Boktrailer

Grip till varje pris

Bevakningsföretaget CSG anlitas av bland andra Storstockholms Lokaltrafik (SL) och Stockholms stad trots att de arbetar med otillåtna metoder i jakten på klottrare. Efter en artikelserie i Svenska Dagbladet hösten 2011 bedyrade företaget att allt var missuppfattat och att de följer regelverket.

Journalisten och författaren Kolbjörn Guwallius som först kom de olagliga metoderna på spåren har grävt vidare. Genom tidigare okänt bevismaterial och nya intervjuer avslöjar han hur CSG hela tiden har ljugit på direkta frågor och än idag arbetar med civilklädda och gömda väktare och ett eget fotoregister över misstänkta. Allt i strid med personuppgiftslagen och reglerna för bevakningsföretag.

Commuter Security Group är den självklara fortsättningen på den skandalomsusade Civila Spaningsgruppen (Falkarna) på Falck Security, vars maskerade väktare jagade klottrare i tunnelbanan omkring millennieskiftet. Upplägget sprack i en stor muthärva och uppmärksammad registerskandal.

Kolbjörn Guwallius visar också att det inte bara är CSG som arbetar med civilklädda väktare i jakten på klottrare. Samtliga stora svenska bevakningsföretag har i någon utsträckning gjort detsamma.

Snart har de olagliga metoderna tillåtits pågå i två decennier.

Provläs!

Provläs några sidor ur boken.

Efterord av Mårten Schultz

Mårten Schultz är professor i civilrätt vid Stockholms universitet. Ur efterordet:

Vi har att göra med en demokratifråga, men en demokratifråga som har fått för litet uppmärksamhet. Kolbjörn Guwallius granskning är därför betydelsefull. Grip till varje pris går från policy och myndighetsbeslut till den gata där makten görs till praktik. Det är verkligheten där människor i uniform – och ibland utan – bevakar, jagar och för register som Guwallius sätter strålkastarljuset mot. Det är demoraliserande fakta som exponeras när skuggorna jagas bort. De uppgifter som jag själv hört sedan länge från såväl graffitimålare och klottrare som före detta anställda vid säkerhetsföretag återfinns här, bland många andra och ofta värre saker.

Efterordet finns nu i sin helhet här på bloggen!

Medverkande

I boken intervjuas såväl före detta väktare som flera personer som gripits av CSG under spektakulära former eller råkat ut för deras okonventionella bevakningsmetoder. Konstnärerna Akay och Karma finns bland dem.

Bokfakta

Förlag Verbal förlag
ISBN
 978-91-87777-02-8
Utgivningsdatum 7 maj 2014
Bindning danskt band
Antal sidor 252
Vikt 390 gram
Mått B136 x H210 mm

Fakta om e-bok

ISBN 978-91-87777-08-0
Utgivningsdatum 25 september 2014
Format nedladdningsbar PDF med vattenmärke
Antal sidor 304
Dimension 3:4

Fakta om Förneka till varje pris e-bok (del 5)

ISBN 978-91-87777-09-7
Utgivningsdatum 25 september 2014
Format nedladdningsbar PDF med vattenmärke
Antal sidor 64
Dimension 3:4